Tips om jouw masteropleiding te kiezen

Een beslissing nemen over welke master je moet kiezen is altijd al een dilemma geweest voor veel studenten. Er zijn maar weinig studenten die precies weten hoe ze een goede master moeten kiezen. Er zijn immers zoveel aspecten waarmee rekening moet worden gehouden. Hierdoor hebben we uiteindelijk het gevoel dat we niet weten welke master we moeten gaan studeren. Ben jij op zoek naar een masterstudie? Gebruik dan deze tips om een weloverwogen keuze te maken.

1. Ken je doelen, motivaties en interesses

Voordat je een besluit neemt over hoe je je masterdiploma moet kiezen, is het belangrijk om eerst te denken waarin je je wilt specialiseren. Elk werkveld heeft immers vele specialisaties, en het kan heel goed zijn dat je wellicht geen interesse hebt in specifieke vakgebieden. Zorg er daarom voor dat je een goed beeld krijgt van de mogelijkheden en je verder onderzoek doet naar de specifieke richtingen die je kan opgaan. Schrijf op wat jouw doelen, motivaties en interesses zijn en probeer deze in verband te brengen met mogelijke masterstudies en Post HBO opleidingen.

2. Vraag de meningen van anderen

Het is helemaal niet raar om anderen hulp te vragen om meer te weten te komen over de studierichting die je wilt bewandelen. Er zijn namelijk veel voormalige masterstudenten die zich eerder in jouw situatie bevonden. Misschien hebben ze gekozen wat we echt wilden doen of hebben ze er juist spijt van dat ze zich hebben ingeschreven voor die master, omdat het niet bleek te zijn wat ze ervan verwacht hadden. Schrijf je dus niet blindelings in en zoek uit hoe de lessen zijn, hoe de docenten zijn, en verken de carrièremogelijkheden die deze oud-studenten hebben gehad.

3. Doe onderzoek

Een van de beste manieren om een goed beeld te krijgen van de masterstudies die je op het oog hebt, is door gedegen onderzoek uit te voeren. Controleer altijd de onderwijsgids en de studieplanning, om een beeld te krijgen wat voor soort lesmateriaal er precies wordt gebruikt. Op deze manier heb je minder kans dat je voor onaangename verrassingen komt te staan, omdat je inzichtelijker maakt welke studierichting je gaat bewandelen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *